کلید مینیاتوری زیمنس، مطمئن و قابل اعتماد

کلید مینیاتوری یا MCB ساده ترین بریکر مورد استفاده در مدارهای الکتریکی است. شرکت های مختلفی اقدام به تولید این بریکرها می کنند که زیمنس یکی از مشهورترین آن ها است. کلید مینیاتوری زیمنس در دسته بریکرها و زیرشاخه SENTRON قرار می گیرد.

تنوع بالا، عملکرد مطمئن و سازگاری با سایر محصولات زیمنس از جمله شاخصه های بارز مینیاتوری زیمنس است. رنج فیوز مینیاتوری زیمنس جریان 0.3 تا 125 آمپر را پوشش می دهد. ظرفیت شکست مدل های رایج این کلیدها 6 کیلوآمپر است اما در برخی مدل های خاص ظرفیت شکست تا 25 کیلوآمپر نیز می رسد. برای آشنایی بیشتر با کلید مینیاتوری زیمنس همراه من باشید.

مروری بر کلید مینیاتوری

کلید مینیاتوری یا Miniature Circuit Breaker  که به اختصار MCB  نیز نامیده می شود، یکی از تجهیزات پرکاربرد حفاظت از مدار است. عملکرد اصلی این کلیدها حفاظت از مدار در برابر خطاهای اتصال کوتاه و اضافه جریان است. در صورت بروز هر یک از این خطاها، کلید مینیاتوری مدار را باز می کند. این بریکرها برای کنترل دستی عملکرد مدار نیز مورد استفاده قرار می گیرند.

این کلیدها در بازار با عنوان فیوز مینیاتوری نیز شناخته می شوند. استفاده از واژه فیوز برای این تجهیزات درست نیست زیرا به لحاظ علمی و عملکردی فیوز با کلید متفاوت است. فیوزها یک بار مصرف هستند و در صورت بالا رفتن جریان از آستانه تحمل آن ها اصطلاحا می سوزند و نیاز به جایگزینی دارند. در حالیکه کلید ها پس از عمل کردن و قطع مدار دوباره وصل شده و قابل استفاده هستند.

عملکرد کلید مینیاتوری

برای خرید کلید مینیاتوری یکی از تجهیزات حفاظت در برابر اتصال کوتاه و اضافه جریان حرارتی است. مکانیزم شناسایی این خطاها متفاوت است. ساختار کلید مینیاتوری شامل یک سیم پیچ الکترومغناطیسی و یک بیمتال است. وظیفه حفاظت از مدار در برابر اضافه بار بر عهده بیمتال است.

تشخیص اتصال کوتاه توسط سیم پیچ و با عملیات الکترو مغناطیسی انجام می شود. در صورت افزایش شدید جریان (اتصال کوتاه) سیم پیچ مغناطیسی شده و با خاصیت آهنربایی تیغه ها را از هم جدا می کند. عملکرد کلید مینیاتوری زیمنس در برابر اتصال کوتاه در کسری از ثانیه اتفاق می افتد. در حالی که تشخیص جریان اضافه بار ممکن است چند ثانیه طول بکشد.

تنوع خطاهای الکتریکی و نیازهای صنایع مختلف سبب عرضه انواع مختلفی از تجهیزات حفاظتی زیمنس به بازار شده است. هر کدام از این تجهیزات کاربرد متفاوتی دارند. رایج ترین تجهیزات حفاظتی زیمنس در بازار ایران عبارتند از:

کلید مینیاتوری زیمنس

بدون شک کلید مینیاتوری پرکاربردترین بریکر مورد استفاده در مدارهای الکتریکی است. این کلیدها در کاربردهای خانگی، تجاری و صنعتی کاربرد گسترده ای دارند. گستردگی کاربرد سبب عرضه انواع مختلفی از این بریکرها به بازار شده است. زیمنس در راستای پوشش حداکثری کاربردها، نمونه های متنوعی از مینیاتوری را به بازار عرضه کرده است. این بریکرها در نمونه های کلید مینیاتوری سه فاز و تکفاز عرضه می شوند.

جریان نامی یا عملیاتی کلید مینیاتوری زیمنس رنج 0.3 تا 125 آمپر را پوشش می دهد. علاوه بر جریان نامی، سری های مختلف مینیاتوری زیمنس تفاوت های دیگری نیز با هم دارند. تعداد پل کلید، ظرفیت شکست و تایپ یا تیپ کاری از جمله این تفاوت ها است. بدیهی است در زمان انتخاب کلید مینیاتوری همه این پارامترها باید مورد توجه قرار بگیرند.

تایپ های مختلف کلید مینیاتوری

مصرف کننده های الکتریکی مختلف به ویژه در لحظه راه اندازی، رفتار متفاوتی دارند. این تفاوت ها سبب تغییر در طراحی تجهیزات مختلف شده است. به عنوان مثال کنتاکتور زیمنس در سری های مختلفی عرضه می شود. سری AC – 3 ویژه استفاده در کاربردهای موتوری است. MCB ها نیز در تایپ های مختلفی عرضه می شوند.

کلید مینیاتوری مورد استفاده برای موتور و تجهیزات روشنایی با هم متفاوت است. اگر از MCB مناسب لامپ روشنایی برای موتور استفاده کنید، موتور شما حتی روشن نخواهد شد. چرا که قبل از رسیدن جریان به مقدار مورد نیاز برای راه اندازی موتور، کلید مینیاتوری تشخیص اتصال کوتاه داده و مدار را قطع می کند. لازم به ذکر است در توان های بالا برای راه اندازی موتور از درایو زیمنس و یا سافت استارتر زیمنس استفاده می شود.

فروش کلید مینیاتوری با توجه به نوع کاربرد در کلاس های کاری مختلفی دسته بندی می شوند. تایپ های استاندارد A، B، C، D، K و Z برای این بریکرها تعریف شده است. هر تایپ کلید کاربرد متفاوتی دارد و به منظور حفاظت از نوع خاصی از بارهای الکتریکی عرضه می شود. کلید مینیاتوری زیمنس نیز در تایپ های مختلف، رنج جریان گسترده ای دارد.

از بین تایپ های مختلف، بریکرهای تایپ B ،C و D بیشترین کاربرد را دارند. هر کدام از این کلاس ها برای عملکرد در شرایط الکتریکی متفاوتی ساخته شده اند. اصلی ترین تفاوت کلاس های مختلف بریکر، در منحنی تریپ آن هاست.

کلید مینیاتوری تایپ  B

این بریکرها برای کاربردهای خانگی و تجاری ولتاژ پایین عرضه می شوند. در این کاربردها شاهد نوسانات جریانی کمی هستیم. عبور جریان بین سه تا پنج برابر مقدار نامی، سبب تریپ کردن مینیاتوری تایپ B و قطع مدار می شود. لازم به ذکر است این بریکرها برای کاربردهای موتوری مناسب نیستند.

قیمت کلید مینیاتوری تایپ B با نام مینیاتوری روشنایی نیز در بازار شناخته می شود. این نامگذاری از کاربرد این کلیدها ناشی می شود. کلید میناتوری زیمنس تایپ B با عدد 6 در آخرین کاراکتر کد فنی مشخص می شوند.

کلید مینیاتوری زیمنس تایپ  C

برای دستگاه های الکتریکی قوی تر و محیط هایی که نوسان برق در آن ها بیشتر است از عمده کلید مینیاتوری کلاس C استفاده می شود. این کلاس بهترین انتخاب برای محیط های تجاری و صنعتی است. بریکر کلاس C اجازه عبور جریان هایی به بزرگی پنج تا ده برابر مقدار نامی را می دهند.

به عنوان نمونه ای از کاربرد این تایپ کلید مینیاتوری می توان به حفاظت از موتورهای کوچک و لامپ فلورسنت اشاره کرد. این کلیدها در بازار با نام مینیاتوری موتوری شناخته می شوند. کلید مینیاتوری تایپ C زیمنس با عدد 7 به عنوان آخرین کاراکتر کد فنی شناخته می شوند.

تایپ  D

کلید مینیاتوری تایپ D حساسیت کمی دارد و زمانی که جریان به 10 تا 20 برابر جریان نامی برسد، مدار را قطع می کند. این تیپ مینیاتوری برای کاربردهای تجاری و صنعتی سنگین که در آن نوسانات جریانی بزرگ رخ می دهد مناسبند.

به عنوان مثالی از کاربرد این گروه می توان به حفاظت از تجهیزات جوشکاری، دستگاه های اشعه ایکس، موتورهای بزرگ و واحدهای تغذیه بدون وقفه (UPS) اشاره کرد. این تیپ کلیدهای مینیاتوری با عنوان موتوری سخت نیز در بازار شناخته می شوند. کلید مینیاتوری زیمنس تایپ D با عدد 8 به عنوان آخرین کاراکتر کد فنی شناخته می شوند.

سری های مختلف کلید مینیاتوری زیمنس

انواع کلید مینیاتوری به روش های مختلفی دسته بندی می شوند. این بریکرها براساس تایپ یا نوع کاربرد، تعداد پل، ولتاژ و جریان کاری و … دسته بندی می شوند. براساس تعداد پل مینیاتوری ها به انواع تک پل، دو پل، سه پل، چهار پل و مینیاتوری فاز و نول تقسیم می شوند.

کلیدهای مینیاتوری چگونه کار می کند؟

وظیفه کلید مینیاتوری محافظت از مدار در برابر جریان اضافه‌بار و همچنین اتصال کوتاه است. بدین ترتیب خطاها با استفاده از فرآیندهای متفاوتی شناسایی می شوند. در ساختار کلید مینیاتوری از یک سیم بیمتال و یک پیچ الکترومغناطیسی استفاده شده است. در این صورت بیمتال وظیفه حفاظت از مدار در برابر اضافه بار  را بر عهده دارد. بیمتال متشکل از دو تیغه فلزی به هم چسبیده با ضریب انبساط متفاوت است که عبور جریان اضافی از مدار سبب گرم شدن تیغه و در نتیجه خم شدن آن به سمت فلز با ضریب انبساط کمتر می شود.

این فرآیند سبب قطع اتصال تیغه ها و در نتیجه قطع مدار می شود. در این موقعیت حفاظت از اتصال کوتاه توسط سیم پیچ قطع و  عملیات الکترو مغناطیسی انجام می شود. در صورت افزایش شدید جریان (اتصال کوتاه) سیم پیچ مغناطیسی وارد عمل می‌شود و با خاصیت آهنربایی تیغه ها را از هم جدا می کند.

خانواده های مختلف کلید مینیاتوری زیمنس

امروزه کلیدهای مینیاتوری برند زیمنس انواع بسیار گوناگونی دارند. این کلیدها را می توان براساس تایپ یا نوع کاربرد، تعداد پل، ولتاژ و جریان کاری و … دسته بندی کرد. اما برند زیمنس به منظور تسهیل و راحتی در درک دسته بندی کلیدهای مینیاتوری از روش متفاوتی استفاده می کند. بر اساس این روش کلیدهای مینیاتوری زیمنس در سری های مختلفی دسته بندی و ارائه می‌شوند. سری های مختلف مینیاتوری زیمنس با سه کاراکتر و حروف اولشان در بازار شناخته شده هستند.

رایج ترین سری های کلید مینیاتوری زیمنس :

  • سری 5SL
  • سری 5SY
  • سری 5SP
  • سری 5SJ

تماس تلفنی